江恩港股分析:完美命中

002

002

恆指最多跌1,205點,全日收市跌幅收窄至609點或2.9%,報20,259點;國指跌254點或2.9%,報8,530點。大市成交額998.48億元。

「下星期我預期大市將會再一次反彈,目標定於20400~20600(現貨),最高可以向上借勢補埋裂口上209/210,而下一個周期我會20至21號,但我覺得高位可能係22/23號,可能係下星期開始彈,之後到22/23見高位。」

「目前正準備爆邊,我預計最終都係向下。留意到底恆生指數係20600做頂定20800。」

再一次贏在轉勢,時間價格完美分析。

今日行開書局,當然係買了一位網友的書,書中一篇講做醫生,主題係初衷未忘。到底做你去做醫生係為左工作賺錢?還是使命?

最近因工作聽得最多係聽「專家」講輸了層樓及負債累累。寫分析不是全中是正常,但其實在我Facebook我見大部份人都有自己的家庭,有的有子女,有的有很好的工作。於心何忍。

分析,開班我想跟醫生一樣係一種使命,但我認為賺錢係其次。雖然我不同醫生,可以醫好病人,但用心分析,即使未必受到人認同,但我做了。

如書中寫:Man’s strength to comfort man’s distress「以自己的力量幫助受苦的人」

書名:醫生醫身也醫心

星期一我會將2/3淡倉平曬,只留一注,而大市之後可能會反彈,彈到邊到,睇聽日跌到咩位,如果唔跌穿星期五低位,禁樣大市發生反抽機會加大。但都係彈散格,每次反彈都可能沽空時機,留意之前寫的1/7前後,再次向下。

永遠留一注淡倉係手,同埋唔博反彈。

而低位一定唔係19500點,目標應該係19100/18800/18300/17700,而我心中已經有全盤計劃,包括撈底時機等。但Sorry,只係留比客戶。

好多人想入Whatapp Group,好快即使成為客戶,都唔會係入Whatapp Group的條件。機會只係留比支持我既人。

唔洗同我講有乜專家講估中公投乜乜,我寫六月果陣,英國會公投都未知!

如果有400個like就4日內更新,600個就2至3日內。

免責聲明:本網頁屬個人網誌,一切言論並不構成要約、招攬或邀請、誘使、任何不論種類或形式之申述或訂立任何建議及推薦,讀者務請運用個人獨立思考能力自行作出投資決定,如因相關言論招致損失,概與本人無涉。

證券價格可升可跌,甚至變成毫無價值。買賣證券未必一定能賺取利潤,反而可能會招致損失。投資者及客戶應審慎,並在作出其投資決定時僅應視本網頁為眾多考慮因素之一。並請獨立思考。

利益申報︰
筆者為證監會持牌人,申報於本文章刊登之時,筆者個人及其有聯繫者包括客戶會隨時買入或賣出相關證券及相關衍生工具。證券價格可暴跌不升至毫無價值,招致損失,投資者及客戶應審慎,並在作出其投資決定時應僅視本文為眾多考慮因素之一。本文所提供的建議未必適合所有投資者,作者合理地認為所提及的資料在公佈時是準確的,但並不保證「包括明確或暗示」該等資料的準確性。

Leave Comment

發表迴響

你的電子郵件位址並不會被公開。 必要欄位標記為 *