Browse By

江恩港股分析:修合無人見

001

恆指最多升312點,曾觸及20,500水平。恆指全日升235點或1.2%,報20,435點。國指升124點或1.5%,報8,686點。大市成交額726.27億元。

三月在一眾看淡的情況下開局,中國經濟硬著陸,爆破等,但君不見歐債未爆,日本未爆,美債未爆,或者再極端一點津巴布韋都未爆。

經濟轉營是痛苦,由第二產業(製造業)轉到第三產業是痛苦,但一旦成功又是偉業,事實上大陸服務業增長快到你唔信,特別係Ecommerce,你可以笑參次不齊,但不可不否認百花齊放。

三月到左之後,個個都話自己睇中,事實上睇中有幾個?

大市點睇?

今日走到依步都無咩好講,只係等食糊,星期五早上仲係跌緊果陣已經講「下星期好關鍵 大家跟開知我點睇的,以19600 /20800止賺位」,意思係暗示會升,當然我唔係寫到超白,因為即市禁寫一定好多人沖入市。

其實我覺得唔貪心現心平已經可以食糊。而今日已再一次經到左20400,仲要企係上面收市,睇下未來兩日會唔會沖上去,而下面支持20200,重申多一次「以19600 /20800止賺位」,而穿20200收市價計短線倉可以考慮平倉先,16號轉勢日,如果當日收升,其後會轉跌,反之亦然。

小龍的江恩理論雖然唔係叻,但起碼都預測不比「專家」弱,雖然我唔出名,又無上報紙電台,但我有我天地,「修合無人見 存心有天知」

江恩輪中輪分享會筆記晚一點會發出,如有任何問題,請電郵至ericresearchgann@gmail.com。我們會盡快處理。多謝多位來自澳門及馬來西亞的網友。

請以Like支持

免責聲明:本網頁屬個人網誌,一切言論並不構成要約、招攬或邀請、誘使、任何不論種類或形式之申述或訂立任何建議及推薦,讀者務請運用個人獨立思考能力自行作出投資決定,如因相關言論招致損失,概與本人無涉。

證券價格可升可跌,甚至變成毫無價值。買賣證券未必一定能賺取利潤,反而可能會招致損失。投資者及客戶應審慎,並在作出其投資決定時僅應視本網頁為眾多考慮因素之一。並請獨立思考。

發表迴響

你的電子郵件位址並不會被公開。 必要欄位標記為 *